Rostlin, které si lidé spojují s nastupujícím jarem, je celá řada. Pro někoho jsou to v zahradách čemeřice (Hellerobus), které vystrkují své narůžovělé či nazelenalé květy, ještě mnohdy přes sněhovou pokrývku. Pak samozřejmě sněženky (Galanthus), bledule (Leucojum) nebo modřence (Muscari).

Pro skalničkáře je takovou rostlinou jistě žlutě kvetoucí hlaváček jarní (Adonis vernalis). Různé druhy primulek, květy konikleců nejrůznějších barevných odstínů (Pulsatilla) nebo zářivě barevné tařičky (Aubrieta) v barevných odstínech od modré, přes růžovou až tmavě červenou.

Ve volné přírodě mezi prvními najdeme převážně pod stromy bílé sasanky (Anemone), žluté orseje (Ficaria), růžovomodré plicníky (Pulmonaria) nebo modré podléšky (Hepatica). Kolem silnic v příkopech na vápencové drti vystrkuje hlavičku podběl lékařský (Tussilago) nebo zajímavý nezelený podbílek šupinatý (Lathraea).

Poslové jara Poslové jara Poslové jara

Pro zahradníky je jednou s takových rostlin určitě maceška zahradní nebo také violka (Viola x wittrockiana). Patří spolu se sedmikráskou zahradní mezi tzv. dvouletky, které se na jaře v zahradnickém sortimentu objeví nejdříve. Semínka macešek můžeme vysít již v červnu nebo červenci a pak se z jejich výrazných květů můžeme těšit již od podzimu do jara. Pokud máme strach, aby nám přes zimu nevymrzly, vyséváme je až v září. Přes zimu malé rostlinky můžeme uchovat ve studeném skleníku. Pouze dle počasí občas zalijeme a hlavně větráme. Nadměrná vlhkost a nehybný vzduch jsou živnou půdou pro listovou skvrnitost (Peronospora violae), která je dovede zcela zničit. Rostlinky se ve skleníku choulí celou zimu. S prvními jarními teplými dny a větším slunečním svitem se rychle vzchopí a začnou růst do krásy. Brzy vystrčí první květy a na jaře pak patří svými pestrými barvami k nejzářivějším květinám. Koncem února, či začátkem března, v závislosti na počasí, je můžeme vysazovat na venkovní stanoviště. Macešky jsou rostliny nenáročné. Spokojí se s dobrou živnou půdou, rozumnou zálivkou a slunečným stanovištěm. Nemají rádi vítr a přílišné vlhko.

Poslové jara Poslové jara Poslové jara

Rozlišujeme macešky velkokvěté s velkými až obřími květy na krátkém stonku. Tvoří kompaktní keříky a s oblibou se používaly třeba na ozdobu hrobů na hřbitovech. Je to například sortiment Delta nebo Colossus. V posledních letech se objevují vitálnější druhy macešek se středními květy nejrůznějších odstínů a kompaktním růstem. Vytváří záplavu květů, lehce přepadnou přes květináč a udržují si tvar. Patří sem kultivary ze sortimentu například Rocky a Deltini. Hodí se jako jarní ozdoba do misek či truhlíků na terasu, balkon či do záhonu na zahradě. Snesou i přízemní mrazíky. Jen lehce sklopí hlavičky a s dopoledním sluníčkem jsou již zase v plné kráse. Sortiment doplňují violky s drobnými květy a převislým růstem. Neúnavně kvetou v závěsném květináči celé jaro. Sem patří zástupci ze sortimentu Endurio.

A jak dlouho Vám macešky na jaře vydrží kvést? To záleží na počasí. Čím více tepla a letního počasí, tím rychleji rostou a odkvétají. Pokud je na jaře chladněji, můžeme se z nich těšit od konce února až do konce května a pak je nahradit balkonovými květinami nebo letničkami. Přeji Vám příjemný začátek jara a hodně radosti z prvních letošních květů.

Ing. Hana Chvalová