Dnes bych Vám ráda představila jednoho zástupce z čeledi Begoniaceae. Mnoho druhů a kultivarů z této čeledi, pocházející z tropických a subtropických oblastí, se používá pro okrasné účely.

Netradiční rostliny pro letní terasy, balkóny i klasické záhony

Nás dnes zajímá zcela nový druh vyšlechtěný ze skupiny Begonia semperflorens, kam také zařazujeme všem známé „voskovky „ či „ledovky“. Tato nová begonie, ač květem voskovku trochu připomíná, ale je daleko mohutnější, se jmenuje Begonia hybrida Dragon Wing, nazývaná také „dračí křídlo“. Neliší se jenom vzrůstem, ale má řadu, pro pěstitele, velmi dobrých vlastností. Svůj název obdržela tato rostlina od tvaru svého listu, který je sytě zelený, lesklý a připomíná křídlo draka.

Begonia hybrida Dragon Wing

Jak už jsem zmínila, jedná se o poměrně mohutnou rostlinu s převisajícími jednoduchými červenými nebo růžovými květy, které vyrůstají v úžlabí listů a kvetou nepřetržitě od jara do podzimu. Proto je potřeba begonii umístit do větší nádoby nebo truhlíku, případně ji zajistit s pokročilou vegetační dobou vhodnou oporu. Tuto rostlinu si můžete vypěstovat na jaře ze semínka. Ale je to poměrně náročné, neboť její předpěstování vyžaduje poměrně dlouhou dobu. Velmi drobná semínka se totiž vysévají do speciálního substrátu již během ledna a umisťují do teplého skleníku, dále kultivují a přesazují. Jednodušší je zakoupit v jarních měsících pěknou mladou sazenici v dobrém zahradnictví.       

Na zeminu není tato rostlina náročná, stejně jako ostatní begonie má ráda propustný mírně kyselý substrát s přídavkem rašeliny. Stanoviště volíme nejlépe polostinné, ale snese i zastínění. Jako jedna z mála begonií může růst bez problémů i na plném slunci. Rostlina je zde kompaktnější a má zde pouze sytěji vybarvené květy i listy. Také ošetřování během vegetace je velmi jednoduché. Nevyžaduje žádnou mimořádnou péči. Kvalitní zálivku – podle počasí a pravidelné přihnojování plným hnojivem. Krátkodobé přísušky snášejí rostliny velmi dobře, lépe než přemokření, kdy hrozí hniloba kořenů.

Rostliny umisťujeme na venkovní stanoviště v druhé polovině května, kdy již nehrozí jarní mrazíky. Ideální jsou prostorné nádoby, truhlíky či venkovní záhony, kde můžeme vysázet i více rostlin najednou. Svým majestátním vrůstem a záplavou květů ihned přitahují pozornost okolí.

Rostlina nepotřebuje očišťovat během vegetace a kvete nepřetržitě. Patří zcela jistě k nejvděčnějším nádobovým rostlinám. Často ji můžete vidět ve výsadbách a dekoracích v zahradách okolních zámků.

Tuto begonii je lépe vysazovat samostatně, nebo v kombinaci s ostatními rostlinami spíše s drobnými kvítky či zajímavými listy. Je ve svém růstu velmi dominantní a ostatní květiny by měly spíše její krásku podtrhnout či doplnit. Dobře se hodí například převislé minipetunie nebo drobnolisté bakopy.

Begonia hybrida Dragon Wing

Pokud si chcete rostlinu uchovat přes zimní období, musíte ji včas schovat pře podzimními mrazíky. Tato begonie nevytváří hlízy, ale lze ji velmi dobře uchovat ve světlé chladnější mrazuprosté místnosti. Sem umístíme rostlinu i s nádobou a minimálně zaléváme. V předjaří očistíme zaschlé výhony a seřízneme na zdravou živou část. Také rostlinu můžeme přesadit do čerstvého substrátu.  S postupující vegetací začne zvolna obrážet. V druhé polovině května ji můžeme opět umístit na venkovní stanoviště a radovat se její krásou.

Přeji Vám hodně zahradnických radostí.

Ing. Hana Chvalová