Letničky k sušení

Tentokráte budeme mluvit o květinách, které po uříznutí a usušení zachovávají svůj původní vzhled i barvu. Zpravidla se jedná o stonky s květy nebo i zajímavými odkvetlými semeníky. Používají se v zimním období jako náhrada čerstvých květů. Slouží jako významný materiál pro zhotovování trvalých vazačských prací. Možná někdo namítne, že význam sušených květů v době, kdy jsou řezané květy k dispozici i v zimním období, trochu bledne. Ale pokud se nechceme podílet na zneužívání pracovní síly v tzv. třetích zemích, zbytečného čerpání místních zdrojů a pitné vody, dopravě květin přes půl zeměkoule letecky či kamiony, pak bychom mohli uvažovat i o větším využití suchých květů mimo vegetační období. A pokud máme kousek zahrádky a pěstujeme květiny, můžeme je nejen řezat do vázy, ale ty vhodné po uříznutí i usušit.

Letničky 6 - pestrovka, gomfréna Letničky 6 - pestrovka, gomfréna Letničky 6 - černucha

Mezi osvědčené a tradiční adepty patří pískožil (Ammobium alatum), jehož název odvozen z řečtiny znamená rostlinu rostoucí na písku. Je to zajímavá kompaktně rostoucí rostlina se ztlustlými bezlistými lodyhami. Ořezané stonky, s ne zcela otevřenými bílými květy se sušší v malých svazečcích nejlépe v tmavé a vzdušné místnosti. Před použitím se mohou též obarvit.

Věkostráz nebo též pestrovka (Gomphrena globosa nebo haageana). Rozvětvené, měkce plstnaté rostliny s kulatými nebo oválnými pestře zbarvenými květy. Mají rády slunnou a písčitou polohu. Jsou choulostivé na vlhko a chladno. Pak snadno hynou. Suché květy si udrží svoje intenzivní barvy a oživují tak výrazně suché kytice a vazby.

Slaměnka nebo smil (Helichrysum) má v názvu odvozeného z řeckých slov, slunce a zlato, vyjádřenu barvu zlatožlutých úborů. Rostlinám se daří v každé zahradní půdě. Vytváří mohutné rostliny, často vyžadující oporu proti vyvrácení a větru. Mohou být součástí letničkových výsadeb a květy na nich můžeme sklízet a sušit průběžně. Kvetou od července až do pozdního podzimu. Musíme sklízet před úplným rozvinutím květu, aby dekorace byla atraktivní. Zajímavá je skupina odrůd Monstrosum s velkými květy a neokoukanou barevnou škálou. Slaměnka Helichrysum cassinianum Gabriele má květenství drobných růžových kvítků na dlouhém stonku a je po usušení velmi atraktivní. Helichysum subulifolium Valentin má poloplné kanárkově žluté květy a bezlisté stonky jako pískožil. Po usušení je barevně velmi zajímavá. Smilek, nesmrtelka (Helipterum) . Základem pojmenování jsou řecká slova helios, slunce a pteron, křídlo. Vyjadřuje tvar květu se zlatožlutým středem a blanitými listeny. Nejznámější smilek (Helipterum roseum) má rád humozní půdu a teplou a slunečnou polohu. Květy řežeme k sušení v poledních hodinách, pokud nejsou plně rozkvetlé a v malých svazečcích pověsíme v tmavé a vzdušné místnosti směrem dolů.

Letničky 6 - výsadby letniček Letničky 6 - ozdobné trávy Letničky 6 - výsadby letniček

Břinek roční (Lonas annua), roste planě v Alžírsku a pojmenování pochází od domorodého obyvatelstva. Rostlina se pro dlouhou dobu květu a výraznou žlutou barvu velmi dobře uplatňuje v pestrých květinových záhonech jednotlivě i v malých skupinkách. Hodí se i na ohraničení záhonů. Sušíme podobně jako ostatní slaměnky, květy si uchovají žlutou barvu po celou zimu.

Měsíčnice (Lunaria annua), nesklízí se drobné modré květy, ale ploše oválné plody, trvanlivé ve váze.

Suchokvět (Xeranthemum annuum) bílé, růžové, červené nebo fialové květenství řežeme ihned po otevření.

Limonka, statice (Limonium) je asi nejznámější letnička k sušení.

Limonium sinuatum pochází ze Středomoří. Bohatě větvený stonek je zakončený květními latami složenými z drobných vijanů přisedlých kvítků. Pěstují se základní bílé, růžové i modré barvy. Novější kultivary mají již i fialovou a oranžovou barvu. Podobná je Limonium bonduellii, která má kvítky žluté, o něco řidší.

Zajímavá je Limonium suworowii s dlouhými růžovými rozvětvenými latami. Rostliny zpravidla vyžadují výživnou, lehčí propustnou půdu, dostatek světla a tepla. Nesnáší čerstvé hnojení.

Světlice barvířská (Cartamus tinctorius) je zajímavá rostlina s oranžovými květy a červenými okraji okvětních plátků.

Letničky 6 - šalvěj pomoučená Letničky 6 - laskavec Letničky 6 - laskavec

Mezi méně známé letničky, jejichž květenství je možné bez problémů usušit a jsou velmi atraktivní, patří mnoho dalších rostlin.

Laskavec (Amaranthus caudatus) – laskavec ocasatý je poměrně bujně rostoucí letnička s ocasatým květenstvím, zpravidla purpurové nebo i zelené barvy. Rostlina má velmi drobné semínko a poměrně dlouhou vegetační dobu. Aby stihla dorůst do konečné velikosti, je lepší ji včas předpěstovat ve skleníku nebo fóliovníku a pak vysázet mladé rostlinky koncem května na konečné stanoviště. Květenství můžeme průběžně během vegetace stříhat a postupně sušit. Je v kyticích společně s dalšími rostlinami velmi atraktivní.

Ostrožka stračka (Delphinium grandiflorum, ajacis nebo consolida), velmi atraktivní letnička v velkými květy v různých barevných odstínech. Roste v dobrých půdách na chráněném místě, jinak prudký déšť a vítr rostlinky přeláme. Atraktivní květy můžeme sklízet přímo na dekoraci do vázy či opatrně usušit a těšit se z nich v zimním období.

Nevadlec (Celosia) jsou atraktivní rostliny s hřebenovitým (Celosia argentea) nebo péřovitým (Celosia plumosa) květenstvím. Rozkvetlá květenství uříznutá i se stonkem a usušená v tmavé vzdušné místnosti vydrží i několik let.

Kraspedie kulovitá (Craspedia glogosa) má nevětvený dlouhý stonek s kulovitým žlutým květenstvím. Její suchá květenství se velmi dobře kombinuje s modrou šalvějí pomoučenou (Salvia farinacea Victoria blue) nebo s dalšími zahradními šalvějemi, jejichž květenství se též velmi dobře hodí k usušení.

Málokdo ví, že velmi zajímavě se dají též využít suché květy slunečnic (Helianthus annuus). Vhodná je odrůda Sonja s drobnějšími květy.

V moderních vazbách se často používá suchá tobolka odkvetlého květu černuchy (Nigella damascena).

Stejně tak makovice máku setého (Papaver somniferum). Nyní jsou na trhu zajímavé odrůdy Bastelmon – má růžový květ a na rostlině je několik středních makovic. Odrůda Hen and Chickens, je vysoká až 75 cm a má velmi neobvyklý tvar makovic. Obří makovice má odrůda The Giant.

Letničky 6 - nevadlec Letničky 6 - slunečnice Letničky 6 - statice, limonka

Odkvetlé květenství hlaváče hvězdového (Csabiosa stellata) se dá též sušit a kombinovat s ostatními rostlinami.

Velmi zajímavá a méně známá letnička je sporýš argentinský (Verbena bonariensis). Patří dnes do moderních letničkových výsadeb. Rostlina vytváří přízemní růžici a mohutnými vzdušnými stonky. Modrofialová květenství jsou složena z nahloučených modrofialových květů. Květy lákají zdaleka hmyz, zejména včely a motýly. V našich podmínkách se někdy rostlinám i podaří přečkat mírnější zimu a na jaře od kořene znovu obrazí. Mladé rostliny je dobré předpěstovat ve skleníků a na stanoviště vysadit až koncem května. Postačí jí klasická hlinitopísčitá půda, slunná a vzdušná poloha. Vykvétá od července do října. Dá se usušit. Jednotlivé kvítky sice vypadají, ale zbude atraktivní kartáčovité květenství. Tato verbena se hodí k letničkám, trvalkám i růžím. Velmi pěkná je v kombinaci s trávami.

Jednoleté trávy mají samozřejmě také velmi atraktivní květenství, vhodná k sušení. Velmi dobře se kombinují se všemi druhy zajímavých letniček určených k sušení svých květů. Patří sem třeslice (Briza maxima), sveřep (Bromus rubens), zaječí ocásek (Lagurus ovatus), proso (Panicum elegans), vousatec (Penisetum macrouruna Tail Feathers), má 180 cm dlouhý a efektivní klas. bér (Setaria macrostachya) nebo čirok (Sorghum nigrum) až 150 cm velká a robusní tráva s výrazným květenstvím.

Letničky 6 - dekorace ze sušených květů Letničky 6 - dekorace ze sušených květů Letničky 6 - dekorace ze sušených květů
Letničky 6 - dekorace ze sušených květů Letničky 6 - dekorace ze sušených květů Letničky 6 - dekorace ze sušených květů

Kytice ze suchých květů se uplatní v klasické i moderní váze, misce či košíčku nebo může dekorovat nábytek či jiné zajímavé předměty. Zkrátka fantazii se meze nekladou. Myslím si že letničky vhodné k usušení svých stonků s květy či plody jsou spolu s trvalkami nedílnou součástí tradiční české sušiny. Ozdobí každé klasické i moderní stavení. Rozhodně je doporučuji upřednostnit před dovozovou exotickou sušinou!

Končíme poslední letošní povídání o letničkách. Příští rok navážeme sortimentem balkonových rostlin, které se v našich podmínkách také pěstují víceméně jako letničky. Přeji Vám příjemný konec letošního roku. Ač rok velmi příjemný klimaticky pro zahrádkáře a zahradníky, velmi nepříjemný společensky pro všechny z nás. Rok, který nastolil spoustu otázek. Kdo jsme, kam směřujeme, v jakém světě vlastně žijeme, a jak si ceníme lidských hodnot a opravdové svobody. Přeji Vám, abyste se znovu mohli kdykoliv a kdekoliv svobodně nadechnout!

Ing. Hana Chvalová, zahradnice

foto autorka a archiv firmy SEMO Smržice