Do rodu šalvěj (Salvia) se řadí asi 700-900 druhů rostlin. Jedná se o jednoleté nebo vytrvalé byliny a keře, které nohou dorůstat až do výšky jednoho metru. Mnoho druhů má široký, téměř celosvětový areál rozšíření. Nejvíce druhů pochází ze střední a jihozápadní části Asie. Šalvěje, byly rozšířené i ve starověkém Římě, kde je považovali za posvátné rostliny. Do dnešního Česka se tato bylina dostala už v 9. století, kdy začala být pěstována nejdřív v klášterních zahradách. Rostliny z rodu šalvěj se pěstují jako okrasné, některé vytrvalé druhy mají léčivé účinky. Rostou na suchých až vlhkých půdách, potřebují slunná stanoviště. V rostlinách jsou obsažené různé aktivní látky.

 Šalvěj na zahradě potěší každého. Modré květy, které se objeví na přelomu května a června, jsou krásné na pohled a jejich nektar láká celá společenství hmyzu. V zimě smutnou zahradu zdobí její stříbrošedé listy. Po celý rok můžete oceňovat léčebné vlastnosti nejznámější vytrvalé šalvěje – Šalvěj lékařská (Salvia officinalis), která pochází ze středomořské oblasti, kde se tradičně používá jako běžné koření i léčivá bylina. Pomáhá hlavně při léčení zažívacích problémů, ale je také osvědčeným prostředkem na bolesti v krku a hnisavou angínu, řeší i potíže při klimakteriu. Ovšem pozor – nesmí se používat při suchém dráždivém kašli, neboť vysušuje sliznice a potíže zhoršuje. Nejvýznamnější léčivé složky této byliny jsou hořčiny, třísloviny flavonoidy, estrogenní látky a také thujon, kvůli jehož vysokému obsahu by šalvěj neměli používat lidé trpící epilepsií a těhotné ženy. Šalvěj také snižuje tvorbu potu, slin a mateřského mléka, proto se používá i při odstavování dítěte. Odvar ze šalvěje se používá i jako dezinfekční nebo dezodorační prostředek při horečnatých stavech.

Oblíbená je u nás i jako koření. Matthioli o ní psal jako o vzácné a užitečné, léčivé i chutné bylině a doporučoval“…. připravovat pokrmy se sucho a utlučenou šalvějí a užívat ji lidem chudým i bohatým v lékařství, kuchařství i ve sklepích“… Ve staročeské kuchyni byla šalvěj rovnocenná s petrželkou. Používala se na jehněčí a skopové maso, přípravu ryb či karbanátků. Šalvěj se používá čerstvá i sušená do různých kořenných a bylinkových směsí.

Loni v létě obdivovali návštěvníci květinové výstavy v Čimelicích letní okrasné šalvěje ve výsadbách na volné ploše. Byly zastoupeny v mnoha druzích a vyznačovaly se zářivými barvami. Patří mezi nevděčnější letničky. Jsou nenáročné na pěstování, vybrané druhy kvetou nepřetržitě celé léto až do zámrazu, mnohé se hodí k řezu a sušení.

Salvia farinacea – šalvěj pomoučená. Velmi vděčná letnička na záhony, do nádob, dobře se hodí k řezu do letních kytic nebo i k sušení. Z jejích usušených stonků a květů se nyní mohou tvořit podzimní nebo zimní květinové dekorace. V této skupině se setkáte s tmavě modrofialovou vyšší šalvějí Victoria Blue a o něco nižší s tmavě fialovým květem Evolution Violet. Obě se vyznačují dlouhou dobou kvetení, hodí se na záhonové výsadby, k řezu i sušení. Obě jste mohli vidět na letničkových parterech u zámku Hluboká či na návsi v Čížové.

Salvia farinacea – šalvěj pomoučená Šalvěje

Tuto skupinu ještě doplňují dvoubarevné šalvěje Reference a Fairy Queen. Podobnými vlastnostmi se vyznačuje také Salvia coccinea – šalvěj šarlatová. Rostliny se dobře větví, kvetou dobře na slunci i v polostínu. Stejně jako ostatní šalvěje je miluje hmyz. V této skupině jsou šalvěje s červenými květy Lady in Red nebo Forest Fire, dále čistě bílá Snow Nymph a dvoubarevná Coral Nymph. Ultramarínově modré trubkovité květy o velikosti 6 cm má Šalvia patens – šalvěj otevřená – Blue Angel. Budí pozornost na záhonech, neboť tento barevný odstín se u letniček vyskytuje velmi řídce.

Salvia coccinea – šalvěj šarlatová

Jednou z nejznámějších je skupina Salvia splendens – šalvěj zářivá – klasická šalvěj s červenými zářivými květy, skupina Vista má kompaktní růst a hodí se do skupinových záhonových výsadeb.

Salvia splendens – šalvěj zářivá

Zajímavá je skupina šalvějí Salvia hormium – šalvěj zahradní. Je zajímavá tím, že se u ní barevně zbarvují mladé listy na koncích stonků. Rostliny Blue streaker – mají modré listeny, Rose streaker – růžové listeny, White streaker – bílé listeny, jsou košaté, dorůstají do výšky 30 cm, kvetou celou vegetační dobu, mohou se pěstovat i z přímého výsevu.

Novinkou mezi letními šalvějemi je mezidruhový kříženec Salvia longispicata x farinacea (interspecific) šalvěj mezidruhová.

Odrůda Big Blue představuje výkonnou bohatě kvetoucí letničku s květy jasně modré barvy. Velmi atraktivní vzhled, vhodná pro městskou zeleň, záhonové výsadby i ohraničující výsadby domácích zahrad. Kvete nepřetržitě, odolává horku, prosperuje na slunci i v polostínu, potřebuje jen minimální zálivku i péči, nepotřebuje odstraňování odkvetlých květů. Láká do zahrady včely, motýly a další opylovače. Rostliny dorůstají výšky 70 až 90 cm a rostou do šíře 40 až 50 cm.

Většina šalvějí se dá předpěstovat i ve studeném skleníku. Rostliny vyséváme do výsevního jemného substrátu v březnu až červnu do truhlíčků nebo přímo do malých květináčků.  Některé se dají vysévat i rovnou v květnu nebo červnu do volné půdy. Při řidším výsevu nemusíme rostlinky přepichovat. Nároky na ošetřování jsou minimální. Rostou na slunci i v polostínu, zálivku vyžadují pouze zpočátku po nasázení a poté jen v největších letních vedrech. Pokud je sem tam zaštípneme, odmění se nám kompaktním růstem a nepřetržitým kvetením.

Šalvěje se hodí do každé předzahrádky, k venkovské chalupě i k novostavbě. Dominují v přírodních zahradách i v plošných barevných výsadbách. Je vhodné je kombinovat s barevnými letničkami s podobnými pěstebními nároky. Vhodné jako společníci letních šalvějí jsou například žluté měsíčky (Calendula), dvouzubce (Bidensy), zářivé gazánie(Gazania), třapatky(Rudbeckie), afrikány(Tagetes), sanvitálie(Sanvitalia), ostálky(Zinnia),  a další.

Takže až budete v zimě přemýšlet, čím doplníte na jaře svoji zahradu, zkuste to s letními šalvějemi. Věřím, že vám spolu s dalšími zajímavými letničkami, udělají radost.

Ing. Hana Chvalová, zahradnice